Wordt deel van het verhaal..

Eens was er een groep mensen, die vastbesloten was om een zelf niet meer te wachten op de woning markt. Ze geloofden dat wonen niet langer een worsteling zou moeten zijn, maar eerder een genoegen die het welzijn van iedereen bevordert. De kennis die zij zouden op doen in het proces waren zij bereid breed te delen.

De deelnemers aan WAES begrepen dat de traditionele benadering van de woningmarkt niet langer voldeed aan de behoeften van de samenleving. Ze kozen ervoor om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun woongenot, zorg en duurzaamheid en besloten om een gedeelde verantwoordelijkheid te dragen voor het maken van de nodige keuzes.

In plaats van te vechten om een plekje op de overvolle woningmarkt, kozen ze ervoor om te kijken naar een goede locatie, eventueel een bestaande accommodatie. Ze beseften dat er al veel ongebruikte accomodaties waren. Deze konden eventueel hergebruikt worden en aangepast naar hun wensen en behoeften.

Duurzaamheid stond hoog in het vaandel bij WAES. Ze besloten om natuurlijke materialen te gebruiken bij hun aanpassingen en verbouwingen, om zo de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Ook zagen ze de mogelijkheid om de stikstofuitstoot te verminderen door het hergebruik van bestaande accommodaties. En ook onderzochten zij samen de mogelijkheden van nieuwbouw voor de woongroep.

Maar WAES ging verder dan alleen het creëren van een duurzame woonomgeving. Ze begrepen dat de zorgmarkt onder druk stond en namen de verantwoordelijkheid voor hun eigen zorgtaken binnen de groep. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, waren ze in staat om de zorglast te verlichten en een gevoel van gemeenschap te creëren. Binnen het concept van WAES bestond ook ruimte voor inwonende zorgmedewerkers. Hierdoor konden zorgverleners een interessant woon en werk aanbod worden gedaan.

Ook op het gebied van voedselvoorziening namen ze het heft in eigen handen. Ze besloten om zelf voedsel te verbouwen op hun grond, waardoor ze niet alleen zelfvoorzienend werden, maar ook een gezonde en duurzame levensstijl konden handhaven.

En.. niet onbelangrijk, binnen WAES werden mogelijkheden verkend en gerealiseerd voor duurzame verdienmodellen. Van verbouw van eigen groenten tot en met het leveren van groene stroom.

De woongroep WAES was een inspirerend voorbeeld van hoe samenwerking, duurzaamheid en zelfredzaamheid kunnen leiden tot een nieuwe benadering van wonen. Ze bewezen dat het mogelijk was om een alternatieve weg te bewandelen en zo een betere toekomst te creëren voor zichzelf en de samenleving als geheel.

Divers en inclusief

 

WAES wordt een woongroep van zo’n 60 units. 70% sociale huur, 30% vrije huur. In een nog te kiezen wijk in Arnhem. Wil je meedoen/werken/denken? schrijf je hieronder in!

WAES is een woongroep initiatief waarbij deelnemers zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun woongenot. Ze streven naar duurzaamheid en delen hun kennis met geïnteresseerden die een woongroep willen opzetten. WAES zorgt voor woongenot en leefgeluk voor deelnemers aan de woongroep en houdt de woonkosten in de hand. WAES maakt gebruik van duurzame bouw geheel aangepast aan de wensen en behoeften die in de coöperatie leven. WAES streeft naar een gezonde en duurzame levensstijl met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk.

 

 

Blijf altijd op de hoogte van waes

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.